Колко често трябва да почистваме компютъра от прах

Колко често трябва да почистваме компютъра от прах

Компютрите и лаптопите имат основна роля в ежедневието ни, а поддръжката им е важна за да си гарантираме безпроблемна работа. Един от най-пренебрегваните, но важни аспекти от техническата поддръжка е редовното почистване на вътрешноста на системата и компонентите от прах.

Защо има нужда от почистване

По време на работа, прах се натрупва най-вече около охладителните компоненти в системата - вентилаторите. Натрупаният прах действа като изолатор за топлината. В допълнение пречи на циркулацията на въздуха и в резултат - значително влошава охлаждането на компонентите в системата. Лошото охлаждане може да доведе до нарушаване на работата, блокиране, изключване на системата, а в най-лошия случай и до повреда на компоненти. Не на последно място натрупаният прах по вентилаторите води до вибрации и шум.

Колко често трябва да почистваме компютъра

Количеството натрупан прах зависи от средата в която работи системата. В домашни условия, компютъра събира значително количество прах. Фактори като тютюнопушене, домашни любимци, прах от ремонтни дейности и други, водят до още по-ускорено замърсяване. Препоръчителният интервал за почистване от прах за домашния къмпютър е между 3-6 месеца.

Преносимите компютри на свой ред, често срещат и още по-трудни условия на работа. Предвид по-компактните и фини охладителни елементи в тях - количеството прах което може да влоши работата им също е по-малко. За тях бихме препоръчали интервал от три до четири, месеца.

Как можем да почистваме в домашни условия

В повечето случай профилактичното почистване на компютъра от прах може да се извърши в домашни условия. Ето някой насоки как правилно да почистите само натрупалия се прах.

  • Изключете захранването. За лаптопи - извадете батерията.
  • Не използвайте течности и препарати
  • Почистете внимателно с прахосмукачка отворите за охлаждане.
  • Ако почиствате компютърната кутия отвътре - отново използвайте прахосмукачка или сгъстен въздух. Почиствайте от разстяние като, се стремите да отстраните прахта най-вече от вентилатори и охлаждащи радиатори. Не докосвайте елементите.  

Кога има нужда от професионално почистване

С времето в компютъра се натрупва прах и в трудни за почистване компоненти. Почистването им изисква внимателно разглобяване и почистване, което е най-правилно да се извърши от професионалисти. Професионалното почистване включва задълбочено почистване на отделните компоненти, почистване в ултразвукова вана, смяна на термоконтактните пасти или подложки, профилактика на захранващ блок и охладителни компоненти, отстраняване на отлагания от цигарен дим, мазнини и други. 

В сервиза на Granit Computers ще откриете професионално почистване на най-високо ниво.